
 

CLARIFICATION # 1 
 

To the bidding documents for DEVELOPMENT AND ADVANCING CADASTRAL INFORMATION SYSTEMS; 

 RFP Reference No.: XK-KCA-385082-NC-RFP 

 

With reference to the bidding documents for DEVELOPMENT AND ADVANCING CADASTRAL INFORMATION SYSTEMS; RFP Reference 

No.: XK-KCA-385082-NC-RFP, the Credit no.: IDA-63540, we would like to inform you that in accordance with Section I - Instructions to Proposers 

under paragraph 7. Clarification of Request for Proposals Document, Site Visit, Pre-Proposal Meeting, the Kosovo Cadastral Agency has received 

some questions for clarification to the Bidding Documents (BDs), and would like to clarify the following: 

Date issued: 12 January 2024 

No. Question Points of Clarification requested by prospective Proposer’s 
Clarification 

Response by Purchaser/KCA 

Amendment of 

RFP 

YES/NO 
1.  Regarding the above men􀆟oned Request for Proposal, we would like to ask 

the following: 

- SECTION II - PROPOSAL DATA SHEET (PDS), ITP 32.2 establishes the 

mandatory requirements: 

 

Mandatory Requrements:  

The Proposer shall prove for valid certificate for quality management ISO 

9001 

The Propose shall prove for valid certificate for security of data 

management ISO 27001 

 

In case of a JV, does these requirements apply to each member of the JV or 
at least one member of the JV should 
meet the requirements? 

 

In the case of a Joint Venture, all members 

combined must meet the Mandatory 

requirements. 

NO 



2.  Given that this is a Request for Proposals without Prequalification, the 
amount of work is not only tremendous, but unfortunately, time is not in 
any applicant's favor - due to the holiday season. Said this, and in order to 
be able to bring the best expertise and competitive offer, we would be 
grateful if you can consider our kind request and postpone the deadline for 
application for end February. 

The publication date was December 07, 2023, 

and the submission deadline is January 22, 2024, 

which is 46 calendar days. Therefore, the 

submission deadline will not be extended. 

No 

3.  In the event that the Consultant were a joint venture, we kindly ask the 

Client to clarify if the leading member shall invoice the Client for the whole 

amount of the Contract or if by contrast each member of the 

joint venture shall invoice the Client separately and individually. 

The leading member of the joint venture will 

invoice the Client for the entire contract amount. 

No 

4.  In the event of an overseas Consultant, please clarify if the Client shall 

deduct a withholding tax of 5% only to the portion of services that the 

Consultant shall render in Kosovo, as stated under local Tax Laws. If 

positive, please explain the proofs that the Client will require the Consultant 

to show that the services refer to works rendered outside Kosovo. 

The withholding tax levied at the source, which is 

5% of the gross amount, for services provided by 

external consultants, is determined by several 

conditions such as: the nature/type of the service 

offered, residency status (whether the consultant 

is or isn’t a resident in Kosovo), agreements for 

the avoidance of double taxation between Kosovo 

and the country from where the Consultant 

comes, etc. However, LAW NO. 05/L -028 ON 

PERSONAL INCOME TAX, Article 

41_Withholding at source on certain payments to 

non-residents, specifies that the withholding tax 

at source for non-resident individuals must be 

held, quoting Article 41 of the mentioned law. 

 

Article 41 Withholding at source for certain 

payments to non-residents  

1. Income attributable to a non-resident of 

Kosovo as an entertainer, such as a theatre, 

motion picture, radio or television artist, a singer 

or musician, or as a sportsman, from his or her 

personal activities exercised in Kosovo shall be 

subject to withholding by the payer of that 

income, whether or not paid directly or indirectly 

to the non-resident.  

No 



2. Income, other than income described in 

paragraph 1. of this Article, earned from 

agreements or contracts, whether written or 

verbal, with Kosovo persons or entities by a non-

resident person or entity from services performed 

in Kosovo shall be subject to withholding by the 

payer of that income, as long as the non-resident 

person or entity has no permanent establishment 

in Kosovo.  

3. Notwithstanding any other provisions in this 

Law, the amount of withholding according to 

paragraph 1. and 2. of this Article shall be five 

percent (5%) of the gross compensation. Each 

payer shall submit a statement of withholding and 

transfer the amount of tax withheld to an account 

designated by the TAK in a bank licensed by the 

Central Bank of Kosovo within fifteen (15) days 

after the last day of each calendar month, in line 

with a sub-legal act issued by the Minister. 

5.  Please, kindly confirm if, in the event of being the bidder a consortium//joint 

venture, each of its member may issue their individual insurances policies. 

No, in the event of the bidder being a consortium 

or joint venture, each member cannot issue 

individual insurance policies; instead, the 

consortium or joint venture obtains insurance 

collectively. 

No 

6.  In case the Consultant is a Joint Venture (JV), we would like to confirm, 

please, whether there is a possibility for each member of the JV to issue 

separately a performance security on behalf of the JV in the amount 

proportional to its share in the Project, provided that the aggregate sum of 

all performance securities is equal to 10% of the total contract amount. 

No, each member of the Joint Venture cannot 

individually issue a performance security on 

behalf of the JV. The JV may present a 

performance security under the name of the JV, 

with each member covering their respective 

costs. 

No 

7.  Confirm, please, that it is possible to issue the performance security directly 

by a first-class European bank not located in Kosovo. 

A foreign institution providing a Performance 

Security shall have a correspondent financial 

institution located in the Purchaser’s Country. 

No 



8.  Please confirm that in case of a Joint Venture (JV) the ‘Letter of Proposal – 

Technical Part’ document shall only be completed by the Leader of the JV, 

and not by members and/or subcontractors. 

Yes, in the case of a Joint Venture (JV), only the 

Leader of the JV should complete the 'Letter of 

Proposal – Technical Part' document, not 

members or subcontractors. 

No 

9.  Please clarify the cash-flow requirement to be met regarding sub-factor 

1.3.3 Financial Resources, to be specified in Form FIN –1.3.3 

The Proposer must demonstrate access to, or 

availability of, financial resources such as liquid 

assets, unencumbered real assets, lines of credit, 

and other financial means, other than any 

contractual advance payments to meet the 

following cash-flow requirement: at least 

$100,000 

Yes  

Ref. Amendment 

No.1  

10.  Please confirm that the Proposal-Securing Declaration will be accepted in 

copy version in the submitted proposal. 

Yes, the Proposal-Securing Declaration will be 

accepted in a copy version within the submitted 

proposal. 

No 

11.  Considering that the RfP was received on 7 December 2023, just before the 

Christmas and New Year holidays in Europe, where many institutions were 

officially closed from 23 December 2023 to 2 January 2024, the actual 

available business days are considerably less than normally within a similar 

timeframe. Therefore, we kindly request extension of the proposal 

submission deadline, which would allow all bidders for better quality 

preparation of their proposals. 

The publication date was December 07, 2023, 

and the submission deadline is January 22, 2024, 

which is 46 calendar days. Therefore, the 

submission deadline will not be extended. 

No 

 


